Kuchnia polska to również wyśmienite napoje.

W książkach kucharskich można znaleźć różne działy, jak dania, wypieki, desery oraz napoje i w tym smakowe mleko. Mleko to świetny pomysł na chwile pauzy, która dostarcza organizmowi dawkę wapnia. “Najpierw spojrzyj z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem każdego dobra” – Epikur

Smakowy napój o mlecznym składniku.

Dziś menu cukierni, piekarni zmieniło się zupełnie. I serwowane są inne przystawki, napoje niż niegdyś. W tym również oferowane są milkshake, które są robione na bazie owoców, mleka, wanilii oraz lodu, z odrobiną pianki. Podawane w pucharach ze słomką, można w czasie lata sączyć przez słomkę, spędzając tym samy dzień z rodziną w takim miejscu.

I można wśród przepisów kulinarnych znaleźć przepis na mleko ryżowe czekoladowe. Składniki do tego przepisu przedstawiają się następująco:

2/3 szklanki ryżu,

2 litry wody,

1 łyżka brązowego cukru,

6 łyżek kakao słodzonego,

szczypta cynamonu,

szczypta soli.

I wyróżnić można jeszcze takie rodzaj mleka smakowego, jak między innymi:

mleko migdałowe,

mleko ryżowe,

mleko kokosowe,

mleko z orzechów nerkowców,

mleko jaglane,

mleko sojowe,

mleko czekoladowe z batatów.

Mleko czekoladowe z batatów można przygotować z takich składników, jak:

1 łyżki masła orzechowego,

1/4 szklanki kakao,

3 łyżki syropu z agawy,

2 l wody,

0,5 kg słodkich batatów.

I można powiedzieć, że jest to świetny napój, który dostarcza w organizmie wiele pożywnych składników. Jak i również jest to wspaniały dodatek do śniadania, kolacji, dla dzieci i dla dorosłych. Nie wymaga on dużo pracy, poświęcenia, a można go szybko podać domownikom lub gościom w czasie upałów, ciepłych dni.

Na zakończenie wypada stwierdzić, że mleko z dodatkiem smaku, to wspaniała pauza na chwile delektowania się tym specjałem kulinarnym, który gasi pragnienie i zaspokaja kubki smakowe w pełnym tego słowa znaczeniu.