Profilaktyka na talerzu

rawpixel / Pixabay

Nie od dziś wiadomo, że liście szpinaku posiadają niezwykłe właściwości antynowotworowe. Dzięki wysokiej zawartości popularnych przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, witamina C oraz luteina, możemy traktować szpinak jako profilaktykę przecinowotworową. Poza tym szpinak zawiera takie minerały jak potas, żelazo czy kwas foliowy. Chroni nas również przed miażdżycą. Zupa brokułowo szpinakowa krem zawiera jeszcze jeden cudownie działający składnik, którym są brokuły.

 

Mają delikatniejszy smak od kalafiora, dlatego ciężko znaleźć osobę, która naprawdę nie tolerowałaby smaku brokułów. Dodając do tego właściwości zdrowotne jakie posiadają brokuły, nikt z pewnością nie będzie więcej kręcił na nie nosem. Brokuły między innymi chronią przed anemią, dzięki zawartości żelaza. Wpływają korzystnie na funkcjonowanie wzroku, a także regulują poziom cukru we krwi, dlatego są bardzo wskazane dla cukrzykó do spożywania. Podobnie do szpinaku zawierają wiele witamin, składników mineralnych, a także bardzo silny przeciwutleniacz, którym jest sulforafan, więc chronią nas przed nowotworami. Dlatego od teraz zupa brokułowo szpinakowa krem to pozycja obowiązkowa w codziennym jadłospisie, każdego komu zależy na zdrowiu własnym i swojej rodziny.